12 mód, hogy megszabadulj a lábgörcsöktől, és megakadályozd, hogy visszatérjenek

Oszd meg ismerőseiddel
 

Nagyon gyakran előfordul a lábgörcs, főként időseknél, illetve várandósoknál. Elsősorban nagyobb erőfeszítések közben vagy alvás után jelentkezik, oka pedig legtöbbször dehidratáció vagy izomhúzódás. Néha azonban komolyabb ok áll a hátterében, mint vérrög, az idegek tompulása vagy ásványi anyag hiány.

A következő módszerek segítségével száműzheted a lábgörcsöket, és megakadályozhatod újbóli jelentkezésüket.

1. Igyál sok vizet

A dehidratáció az egyik leggyakoribb oka a lábgörcsnek. Ezért nagyon fontos sok folyadékot inni napközben, főleg edzés alatt. Ha a görcs már fennáll, a víz még akkor is segíthet.

2. Egyél olyan élelmiszereket, melyekben sok az ásványi anyag

Az alapvető ásványi anyagok – mint a kalcium, kálium, magnézium és nátrium – hiánya hatással van az izomösszehúzódásra. Ezért nagyon fontos, hogy az ásványi anyagok egyensúlyban legyenek a szervezetben.

3. Igyál almaecetet

Lábgörcsök ellen nagyon hatékony az almaecet a benne lévő sokféle ásványi anyag miatt (nátriumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz). Egyensúlyba hozza a folyadékokat a szervezetben, és megelőzi a dehidratációt is.

4. Masszírozd ki a görcsöt

Amikor a láb begörcsöl, nem jut elég vérhez, oxigén hiánya van, és más fontos tápanyagokból sincs benne elég. A masszázzsal helyreállíthatod a vérkeringést, ellazíthatod az izmokat, csökkentheted a fájdalmat. Megelőzésként is kitűnő módszer.

5. Hideg-meleg borogatás

A begörcsölt izomra tehetsz meleg borogatást, ami a vérkeringés fokozásával ellazítja az izmot. Használhatsz jeget is a zsibbadt területre, amivel a duzzanatot is leviheted. De hideg-meleg borogatást is alkalmazhatsz felváltva, amennyiben nem vagy cukorbeteg, nem szokott migréned lenni, vagy semmi olyan betegséged nincs, ami zsibbadást okozhatna a végtagokban.

6. Ne ülj egész nap

A kelleténél kevesebb használat miatt is kialakulhat az izmokban görcs. Ha ülőmunkát végzel, próbálj meg minden órában legalább egyszer felállni, és ha teheted, ebédelni is gyalog menj.

7. Nyújtás törölközővel

Lábgörcs közben nagyon sokat segít, ha nyújtod az izmokat. Az egyik legjobb módszer, ha ehhez törölközőt használsz. Ülj le, nyújtsd ki a görcsbe rándult lábadat lábfejjel felfelé. Akaszd bele a törölközőt, fogd meg mindkét kezeddel és húzd felfelé a lábad.

8. Használd a lépcsőt

Állj egyenesen egy lépcsőfokon, mintha felfelé mennél. Lábaid egymás mellett legyenek, kezeiddel fogd meg a korlátot vagy a falat, hogy megtámaszd magad. Állj a lépcsőfok szélére, hogy a sarkaid lelógjanak róla. Helyezd a testsúlyodat az egyik lábadra, amit aztán lassan kezdj el lefelé nyomni. Amikor feszülést érzel a vádlidban, hagyd abba. Tartsd meg ezt a helyzetet 30 másodpercig.

9. Nyújtás lábujjakkal

A lábujjak nyújtása is nagyon hasznos lábgörcs esetén. Megelőzésként is csinálhatod.

10. Keserűsós fürdő

A keserűsós fürdővel több magnéziumhoz juthatsz. Sok ember jobban fel tudj szívni a magnéziumot a bőrén keresztül, mint szájon át. Egy meleg vizes, keserűsóval készített fürdő csökkenti és meg is előzi a lábgörcsöt.

11. Akupresszúra

Vannak bizonyos pontok a testünkön, melyekre megéri odafigyelni, ha szabadulni szeretnénk a lábgörcstől. Ezeket a pontokat erősen, de nem durván kell nyomni. Az egyik pont a nagylábujj és a második lábujj között található, a másik pedig a felső ajak és az orr között, az orrhoz közelebb, a felső harmadban.

12. Ne feledd: mindig nyújts edzés előtt és után

 

Megosztásokat köszönöm