6 lenyűgöző előnye annak, hogy minden nap eszünk egy banánt

Oszd meg ismerőseiddel
 

A banán nem csak egy finom étel, amelyet egy kényelmes természetes csomagolásban kapnak, hanem rengeteg tápanyagot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi egészség számára, támogatják a jobb emésztést, elősegítik a szív egészségét, sőt segítik a fogyást. Egy banán csak kb. 100 kalóriát tartalmaz, és főleg vízből és szénhidrátból áll, nagyon kevés fehérje és szinte nulla zsírtartalommal. Nem csoda, hogy ezek a bolygó egyik legnépszerűbb gyümölcsje, és manapság a szomszédos Délkelet-Ázsia mellett a világ számos részén termesztik.
A banán alapvetően a természet egészséges édessége, tehát ahelyett, hogy puszta akarattel próbálná legyőzni a cukor iránti vágyát, egyél több banánt, hogy kiegyenlítse őket, és megőrizze az általános egészségi állapotát is. Ha még néhány indokra van szüksége a banán mindennapos élvezetéhez, íme 6, a tudomány által támogatott, a rendszeres banánfogyasztás előnye, amelyek meglephetnek.
1. A banán segít megelőzni az asztmát
Egy napi banán távol tarthatja az asztmát. Egy új tanulmány a londoni Imperial College-ban megállapította, hogy a gyermekek, akik naponta egy banánt fogyasztottak, 30% -kal kevesebb asztmatikus tünetet tapasztaltak, mint azok a gyermekek, akik havonta egy banánt etettek. A banánban jelen lévő magas rosttartalom sok légzőszervi állapot kialakulását megakadályozhatja, vagy legalábbis enyhítheti tüneteiket.
2. A banán segíti a vércukorszint szabályozását
A banánban található egyes tápanyagok, például a pektinnek nevezett rost, segítik az étkezés utáni vércukorszint szabályozását, és hosszabb ideig tartó teljességet éreznek azáltal, hogy lelassítják a gyomor ürítését. Más szavakkal, nemcsak hogy a banán nem okoz jelentős növekedést a vér cukor- és inzulinszintjében, de a kálium-tartalma valójában nagyon hatékonyan csökkenti a vérnyomást.
3. A banán javítja az emésztést
Mivel a banán olyan lenyűgöző rostforrás, ezért kiválóan alkalmasak a bélmozgás normalizálására és a bél egészségének fenntartására. Emellett táplálékot nyújtanak a barátságos bél baktériumok számára, amelyek az egészséges emésztőrendszer kritikus részét képezik. Ezenkívül néhány tanulmány szerint a banánban található pektin elősegítheti a vastagbélrák elleni védelmet. Végül a banán lelassítja az emésztést, ami nagy segítséget nyújthat azoknak az embereknek, akik csökkentik a kalória-bevitelüket.
4. A banán a tökéletes edzés előtti snack
Ezeket a sárga gyümölcsöt gyakran tekintik a tökéletes étkezésnek a sportolók számára, mert rengeteg gyorsan emészthető szénhidrátot, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A tanulmányok kimutatták, hogy a banán kiváló snack-választás, ha a kitartás edzése előtt, alatt és után fogyasztják, nagyrészt annak köszönhetően, hogy képesek ellátni az izmokat, megakadályozzák a kiszáradást, csökkentik az izomgörcsöket és fájdalmat.
5. A banán támogatja a csontok egészségét
A Maryland Egyetemi Orvosi Központ szerint a banán segít az erősebb csontok felépítésében. A káliumban gazdag ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az osteoporosis megelőzéséhez és a csontvesztés csökkentéséhez, mivel a kálium rendkívül fontos ásványi anyag a csontsűrűség növelésére és fenntartására. Ezenkívül a banán mangánt is tartalmaz, amely egy másik létfontosságú tápanyag az osteoporosis sikeres megelőzésében.
Megosztásokat köszönöm