8 MÓD, AHOGY A NÖVÉNYEID PRÓBÁLJÁK A TUDOMÁSODRA HOZNI, HOGY VALAMI NINCS RENDBEN VELÜK

Oszd meg ismerőseiddel

 

Jó érzés, ha otthon vagy az irodában zöldek vesznek körül. A lakásban tartható növények nagyon népszerűek, mert nem igényelnek túl sok gondoskodást, de azért tudnod kell, mire van szükségük. A legfontosabb dolog, hogy megértsd a jelzéseiket és időben közbelépj, hogy még meg tudd menteni őket.

1. AZ EGÉSZ LEVÉL BEBARNUL

Ez általában természetes fázisa a növények növekedési és fejlődési folyamatának, és nincs összefüggésben azzal, hogy hogyan ápolod a növényt. Ha azt látod, hogy csak a levél csúcsa kezd el barnulni, akkor valószínűleg több vízre van szüksége.

Ezt tedd: Mikor a levelek teljesen bebarnultak és elhaltak, megmenteni már nem lehet őket. De még mindig sok energiát vesznek el a növénytől. Vágd le őket, hogy ez az energia a növény még élő részeibe vándorolhasson.

2. BARNA A LEVELEK VÉGE

Általában annak a jele, hogy a növény nem kapott elég vizet. Ennek több oka is lehet:

Nem elég gyakran öntözöd.

Rossz minőségű a talaja és nem tartja kellőképpen a vizet.

A gyökerei károsodtak, mert túl lett öntözve vagy mert túl kicsi a kaspója.

Ezt tedd: Ha keveset vagy otthon, de a növényeid napközben is szeretnek vizet kapni, néhány módszerrel folyamatos nedvességet biztosíthatsz nekik:

A kaspó aljára tégy egy nedves szivacsot. Ez magába szívja a felesleges vizet és kibocsátja magából, ha a növénynek szüksége van rá.

Tégy a földjébe egy kis műanyagpalackot, amire készíts több lyukat. Töltsd meg vízzel, és a növény igényeinek megfelelően ez gondoskodik majd a locsolásról.

3. BARNA FOLTOK A LEVÉL KÖZEPÉN

Ez a túlöntözés jele. A folyton nedves föld olyan környezetet hoz létre, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Ezek barna foltok formájában jelennek meg a leveleken és középről a szélek felé fognak terjeszkedni.

Ezt tedd: Tegyél kávéfiltert a virágcserépbe. A kávéfilteren a víz átszűrődik, javítja a talaj vízelvezetését, de a talaj a helyén marad. Nemcsak a víz elvezetésében, hanem annak megtartásában is segít, így egészséges és rendezett lesz a növényed.

4. AZ ALSÓ LEVELEK BESÁRGULNAK

Ha a növényed már elért egy bizonyos kort, az alsó levelei besárgulnak, majd lepotyognak. De ha ez egyszerre nagy mennyiségben történik, akkor valami probléma van a háttérben. Kiválthatják környezeti hatások, mikor a növényed nem érzi jól magát azon a helyen, ahova tetted, például a túl sok árnyék vagy a túl sok fény miatt. Próbálgasd, hogy hol a legkedvezőbb neki a környezet.

Tipp: Ne költöztesd túl gyakran a növényeket.

Ezt tedd: A növények elég lassan alkalmazkodnak az új környezethez. Ha teheted, ne költöztesd őket túl gyakran. Ha szeretnéd, hogy megszokjanak egy új helyet, először csak napi 1 órára vidd őket oda, majd fokozatosan növeld az időtartamot, míg végleg áthelyezed őket.

5. SÁRGA SZÉLŰ, SÖTÉT FOLTOS LEVELEK

Feltehetően gombák okozzák a foltokat a leveleken. A világosabb foltokat általában a túl erős fény okozza.

Ezt tedd: Ha látod a foltokat megjelenni, azonnal különítsd el a növényt a többitől, nehogy a gomba átterjedjen rájuk is. A fertőzött leveleket szedd le és hagyd regenerálódni a növényt.

6. A LEVÉL CSÚCSÁN FAKÓBB SZÍN

A fakó zöld vagy sárgás levelek a tápanyaghiányt jelezhetik, főleg, ha mellette a növény lassan is fejlődik. Különböző tápoldatokkal orvosolhatod ezt a problémát.

Ezt tedd: Tojáshéjat vagy a tojás főzővizét keverd a növény földjéhez. Ettől kalciumhoz és káliumhoz jut majd.

7. NAGYON APRÓ LEVELEK

A nagyon apró levelek azt jelezhetik, hogy a növénynek több napfényre van szüksége. Ha a lakás egy sötét pontján tartod a növényt, vidd közelebb az ablakhoz vagy tedd át egy világosabb helyiségbe.

Ezt tedd: Ha a növény már eleve napos helyen van, mégis kicsik a levelei, törölgesd le róluk a port. A levelekre lerakódott porrétegen a napfény nem tud áthatolni, így a növény kevésbé lesz képes fotoszintetizálni. Egy puha ronggyal nem fogsz kárt tenni a levelekben.

8. FELPÖNDÖRÖDIK A LEVÉL VÉGE

A szobanövények jelentős része trópusi, szubtrópusi területeken honos, ahol a magas páratartalmú, sűrű erdőkben élnek. Az olyan környezetben, ahol túl alacsony számukra a páratartalom, gyakran felpöndörödik a levelük.

Ezt tedd: A fűtőtest és a klíma mellől költöztesd távolabb a növényt. Még ha a páratartalom megfelelő is a számára (kb. 50%), akkor is károsodik ezek közelében.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel