A mandula jó a bőr számára

Oszd meg ismerőseiddel
 

A pörkölt mandula illata elválaszthatatlanul kapcsolódik az adventi szezonhoz: az égett mandula egy téli klasszikus, amelyet nem szabad hiányozni minden karácsonyi piacon. Azonban a sült mandula – mint a mandula általában – sok kalóriát tartalmaz, és csak mérsékelten kell fogyasztani. Kis mennyiségben a mandula még egészséges is, mivel értékes alkotórészeik vannak. Ezek többek között csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Mandula: kalória és összetevők
A mandula esetében különbséget tesznek édes mandula, füstölt mandula és keserű mandula között. Ha édes mandulát vagy füstölt mandulát kedvel, mérsékelte magát, mert a nagy energiájú snack gyümölcsök – mint más dió – értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A mandula kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint B-vitamint és E-vitamint tartalmaz. Emellett a mandulák különösen magas folsavtartalmúak, ami értékes ételeket alkot, különösen terhes nők számára.
100 gramm mandula körülbelül 570 kalóriát tartalmaz, és így valódi kalóriabomba. A magas kalóriatartalom főként annak köszönhető, hogy a mandula csaknem 60% zsírt tartalmaz. Emellett 19 százalékos fehérje, 15 százalék nyersrost, 6 százalék víz és 2 százalék szénhidrát áll. Az égett mandulák egyébként annyi kalóriát tartalmaznak, mint a természetes mandula, de összetevőik különböznek: az égetett mandulák nagyrészt szénhidrátokból – és különösen a cukorból – készülnek.
Mandula: egészséges élvezet
Mérsékelten a mandulák hosszú távon kedvező hatással lehetnek egészségünkre. Mert az egészséges összetevők, mint a vitaminok és ásványi anyagok mellett, a mandula számos esszenciális zsírsavat is tartalmaz: az esszenciális zsírsavak olyan zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani és ezért az étrenden keresztül kell felszívódnia. Többek között hatással vannak a hajra, a körmökre és a körmökre, valamint a bőrre.
Ezen túlmenően az esszenciális zsírsavak fontosak a szervezet fontos folyamataiban is, például emésztésre, az immunrendszerre és a különböző kardiovaszkuláris funkciókra. Azok a személyek, akik naponta 20 gramm mandulát fogyasztanak, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezenkívül az egészséges mandula hatással lehet a koleszterinszintre is, mivel úgy gondolják, hogy koleszterinszint-csökkentő hatása van. A vizsgálatok kimutatták, hogy a mandula rendszeres, mérsékelt fogyasztása az LDL-koleszterin jelentős csökkenéséhez vezet.
A mandula jó a bőr számára
A mandula nemcsak finom, hanem a bőr ápolására is alkalmas. A mandulaolaj sok bőrápoló termékben található, mivel enyhe és hidratáló. A mandulaolaj legfontosabb összetevői a linolsav és a palmitinsav. A palmitinsav védi a bőrt, míg a linolsav puha és rugalmas. Emellett a bőrt nedvességgel mandulaolajjal szállítjuk.
Tipp: Mandula tejfürdő esetén két evőkanál őrölt mandulát keverjünk össze 15 milliméter mandulaolajjal és 125 ml tejjel, majd egyszerűen öntsük a keveréket a fürdővízbe.
Sokoldalú héj gyümölcsök sütéshez és nyalogatáshoz
A közönséges elnevezéssel a “mandula” főleg az édes mandulafa héja gyümölcsét jelenti. Kaliforniából és mediterrán országokból egész évben importálják, és a piacon sózott, hámozott, kezeletlen vagy pörkölt.
Emellett létezik a mandulafa, a keserű mandula és az árpa mandula alfaja. Míg a burgonya mandula, mint az édes mandula, enyhén mogyorós és meglehetősen édes, a keserű mandula keserű aromájú. A keserű mandulák káros savanyú prekurzorral (amygdalinnal) rendelkeznek, ezért nem alkalmasak az étkezési nyersanyagra. A keserű mandulákat ipari felhasználásra használják olyan ízesítők előállítására, mint a likőr esszenciák és a keserű mandulaolaj.
Megosztásokat köszönöm