A pajzsmirigy működési zavarai, amiket több millió ember hagy figyelmen kívül nap mint nap

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

A pajzsmirigy működési zavara rendkívül gyakori. Csak Észak-Amerikában több mint 25 millióra becsülik azok számát, akiknél ez a probléma kimutatható, a betegek fele pedig nem is sejti, hogy nála is fennáll. A pajzsmirigyhez kapcsolódó problémák 90%-át a pajzsmirigy alulműködése teszi ki. De melyek a tünetei?

A pajzsmirigy felelős az anyagcseréért, azért, hogy sejtjeink milyen gyorsan képesek az elfogyasztott ételeket energiává alakítani. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően a sejtek nem fognak kellő tempóban dolgozni és energiahiány lép fel. A pajzsmirigy alulműködésének számos tünete van.

A pajzsmirigy alulműködés 8 jellemző tünete:

Hízás vagy a fogyásra való képtelenség

Hangulatingadozás, idegesség, depresszió

Még 8 óra alvás után is fáradtságérzet

Nem tiszta gondolkodás, gyenge koncentráció, a fókuszálás hiánya

Lecsökkent nemi vágy, szabálytalan menstruációs ciklus, terméketlenség – mind jele a női hormonháztartás kiegyensúlyozatlanságának

Állandó fázás, hideg kezek és lábak

Kiterjedt hajhullás, körmök töredezése, bőr berepedezése

Székrekedés

Hogyan derítsük ki, hogy a pajzsmirigy áll-e a háttérben?

Laboratóriumi tesztek segítségével ellenőrizhetjük a pajzsmirigy működését. A következőket érdemes vizsgálni a tünetek jelentkezése után:

TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon)
szabad T4 (inaktív pajzsmirigy hormon)
szabad T3 (aktív pajzsmirigy hormon)
Reverz T3 (inaktivált pajzsmirigy hormon)
Pajzsmirigy-kötő globulin (fehérje, ami megköti a pajzsmirigy hormont)
Pajzsmirigy peroxidáz antitestek (TPO Ab)
Thyroglobulin antitestek

MÉGHA MINDEN SZINT A NORMÁL TARTOMÁNYBA ESIK IS, ELŐFORDULHAT, HOGY NEM OPTIMÁLIS. EZÉRT HA A TÜNETEK JELENTKEZNEK, ÉRDEMES MEGVIZSGÁLNI A PROBLÉMA GYÖKERÉT.

8 dolog, amit megtehetünk a pajzsmirigy jobb működése érdekében:

Gluténmentes és tejmentes étrend: A glutén és a tej fehérjéi gondot okozhatnak az emésztőrendszerben, autoimmun betegségeket okozhatnak, melynek során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. Ez a Hashimoto thyreoiditis

Mellékvesék támogatása: A mellékvesék és a pajzsmirigy együtt dolgoznak, ezért mindkettő számára fontos a megfelelő tápanyagok biztosítása.

Tanuljuk meg kezelni a stresszt – Mindannyiunknak megvan rá a megfelelő módszere, csak meg kell találnunk, hogy melyik az. Jóga, meditálás, futás, illóolajok, masszázs, súlyemelés, gyerekekkel való játszás és így tovább.

Minden éjjel aludjunk 8 órát – Ha lehetséges, mindennap ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel. Alakítsuk ki saját alvási rutinunkat.

Szedessük ki fogunkból a higanyos amalgám tömést.

Használjunk természetes fogkrémet – A fluoridról kimutatták, hogy gátolja a jódot a pajzsmirigy hormonhoz való kapcsolódásban, hasznavehetetlenné téve azt. A brómnak és a klórnak hasonló hatásai vannak.

Gyógyítsuk meg a bélrendszert – Egy jól működő emésztőrendszer alapvetően fontos a jó egészséghez.

Keressünk egy jó orvost, aki a tesztek elvégzésével kiderítheti, mi okozza a pajzsmirigy működési rendellenességét.

Megosztásokat köszönöm

forrás