Ásványvizes flakonban eltett savanyúság (tartósítószer és ecet nélkül)

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

A kiszedés a legegyszerűbb. csak szét kell vágni az üveget. Nekem tetszik a recept, azért készítettem el. Ami tetszik benne, hogy semmilyen tartósítószer nem kell bele… (és még ecet sem kell bele).

Hozzávalók:

5 kg apró uborka,
2 csomag kapor,
fokhagyma (elhagyható),
víz,
só.

Elkészítés:

Vettem 5 kg apró ubit. Jól megmostam. A palackba tettem 1-1 csomag kaprot. Az uborkákat beletuszkoltam az 5 literes flakonokba. Az egyik nem lett tele, tettem hozzá egy kis fej karfiolt darabolva. Mi szeretjük a fokhagymát, ízlés szerint (de elhagyható) 5-10 gerezd került még bele. Utána vízzel töltöttem meg a flakonokat. Ezt viszont mértem, mert 1 liter vízhez 1 csapott ek adalékmentes sót is kell tenni.

Ellenőriztem, hogy a kupakok rendesen zárnak-e ( az egyik elforgott, cseréltem).

Mehet is fektetve a kamra aljára. Jó sötét és hűvös helyre. 3 hónap után kész, de ha tovább marad, bontatlanul, az se baj.

Az uborka kiszedése: Beleállítom egy tálba, és felvágom a flakont. Annyira,hogy az ubikat ki tudjam szedni, de a léből is maradjon. Utána kisebb edényekbe, üvegekbe szortírozom.

Élelmiszer ipari laboránsként végeztem el az iskolát. Én nyugodt lelkiismerettel el mertem tenni benne a savanyúságot. A régi hagyományos befőzésnél használt tartósítószerek közül nem egyet vontak már ki a forgalomból!!!

Én azokat kerülöm inkább.

Mónika Darók receptje!

Megosztásokat köszönöm