Egy hónappal a szívroham előtt, a tested ezzel a 8 jellel figyelmeztet téged

Oszd meg ismerőseiddel

 

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás! Ez az egyszerű szabály minden betegségre igaz, főként, ha nem helyesen ismerjük fel a tüneteket.A következőkben megismerheted azokat a döntő tüneteket, melyek egy hónappal (vagy még korábban) egy szívroham előtt jelennek meg. Egyáltalán nem kell, hogy hipochondriás légy, ám egy kis odafigyelésbe még senki nem halt bele. Kimondottan ügyelj magadra, ha veszélyeztetett vagy! A cikk végén igen gyakran összetévesztett jelekről is olvashattok.

8. Fáradtság

A szokatlan fáradtság az egyik fő tünete egy fenyegető szívrohamnak. A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak ilyen jellegű tünetet, mint a férfiak. Leírása: nem fizikai vagy mentális aktivitás okozza a fáradtságot, s általában a nap végén érzékelhető. Ez a fajta tünet elég nyilvánvaló, és nem maradhat észrevétlen: néha az olyan egyszerű feladatok is kimeríthetnek, mint az ágyazás vagy épp a zuhanyzás.

7. Hastáji fájdalom

A hastáji fájdalmak, az üres/telt hasi émelygés, puffadásérzet és gyomorrontás… csak néhány átlagos tünet, melyek feltűnhetnek nőknél és férfiaknál egyaránt. Leírás: a szívroham előtti hastáji fájdalom epizódszerűen jelenik meg, csillapodik, majd rövid időkre ismét visszatér. Nyomásra erősödhet a fájdalom.

6. Álmatlanság

Az álmatlanságot szintén összeköthetjük a szívroham vagy a stroke megnövekedett kockázatával. Ez a fajta tünet általában a nőknél jelentkezik, melyhez gyakran nyugtalanság és figyelmetlenség is társul. Ebben az esetben a következő tünetek felfedezhetőek: nehéz elalvás, korai ébredés.

5. Rövid légzés

A légszomj olyan érzetet kelt bennünk, mintha képtelenek lennénk mély lélegzetet venni. Szívroham előtt 6 hónappal gyakran lép fel tünetként férfiaknál és nőknél egyaránt. A rövid légzés általában egy egészségügyi problémát jelez. Leírás: úgy érezzük, hogy nem kapunk elég levegőt, szédülünk, s csak rövid légzésekre vagyunk képesek.

4. Hajhullás

A hajhullás egy újabb látható tünete a szívroham kockázatának. Ez a tünet általában az 50 év feletti férfiak esetében jelenik meg, ám néhány nőt is érinthet. A kopaszság a megnövekedett kortizol szinttel is kapcsolatban állhat. Leírás: mindenképp figyelj oda rá, ha a fejtetődön kezdesz kopaszodni.

 

3. Szabálytalan szívverés

A kihagyott szívverés vagy a szabálytalan szívműködés gyakran társul pánikrohammal és nyugtalansággal, főként nők esetében. Váratlanul, s különféle módokon léphet fel: az aritmia a szabálytalan szívverést, míg a tachikardia a megnövekedett, kórosan szapora szívverést jelenti. A mozgás pluszban hozzájárul a pulzusszám megnövekedéséhez, főként az atherosclerosisban, vagyis érszűkületben szenvedők esetében. Leírás: a szabálytalan szívverés 1-2 percig tart, azonban ha nem enyhül, szédülést és extrém fáradtságot érezhetsz. Hívd az orvost azonnal!

2. Fokozott izzadás

A szokatlan vagy fokozott izzadás a szívroham egy korai jelzése. A nap bármely pontján jelentkezhet, nappal és éjszaka egyaránt. Ez a tünet főként nőknél jelentkezik, s gyakran tévesztik össze a menopauza idején fellépő hirtelen hőhullámokkal és éjszakai izzadással. Leírás: influenzaszerű tünetek, nedves bőr vagy hőmérséklettől és erőkifejtéstől független izzadás. Az izzadás éjszakánként fokozódik, reggelre az ágynemű is átnedvesedhet.

1. Mellkas fájdalom

A nőknél és a férfiaknál másként jelenik meg a mellkas fájdalom, úgy az intenzitást, mint a formáját tekintve. A férfiak esetében ezt a tünetet tartják a szívroham legfontosabb, korai tünetének, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni. Másrészt, a nők mindössze 30%-a tapasztal mellkas fájdalmat a szívroham előtt. Leírás: a mellkas fájdalom kihathat egészen az egyik vagy épp mindkét karunkba (általában a bal karba), az alsó állkapcsunkba, nyakunkba, vállainkba vagy gyomrunkba. Állandó és átmeneti fájdalom is megjelenhet.

Rizikófaktorok

Mindenki ismeri a legáltalánosabb rizikófaktorokat, mint a túlsúly, a mozgáshiány és a dohányzás. Van azonban néhány olyan jel is, melyeket gyakran összekeverünk, ám egy kis odafigyeléssel segíthetnek megakadályozni egy esetleges szívrohamot. – Fülcimpagyűrődés (a fülcsatornától átlósan található fülcimpagyűrődés) – A szemhéj belső sarkában megjelenő sárga foltok – Enyhe fájdalom a lábikra izomban séta közben – Fülcsatorna szőr (férfiaknál) – Korai őszülés (férfiaknál)

Megosztásokat köszönöm