Ezer éve nem ettem ilyen finom kenyeret! Egy pékmestertől kaptam a receptet

Oszd meg ismerőseiddel
 

Egyre többen kísérleteznek az otthoni kenyérsütéssel. A házilag készített kenyér előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, csak természetes alapanyagokból készül, nem tartalmaz ízfokozót, és mesterséges alapanyagokat.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 dkg só,
3 dkg élesztő,
0.5 dl olaj,
6 dl víz.

Így készül:

A kenyérsütést megelőző este készítsünk egy nokedliszerű tésztát, 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből, és 3 dl vízből. A következő napon adjunk a tésztához fél dl olajat, két dkg sót, és 60 dkg lisztet. Morzsoljuk bele a maradék 2 dkg élesztőt, és adjunk hozzá még 3 dl vizet.

Kézzel, vagy géppel dagasszuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Szükség esetén adhatunk még hozzá egy kis vizet. Amikor elkészültünk, hagyjuk a tésztát kelni 30 percig. Ezután lisztezett vagy olajozott kézzel formázzuk vekniformájúvá. Tegyük a kenyerünket egy sütőpapírral kibélelt jénai tálba vagy csak egyszerűen tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és várjunk ismét 30 percet, amíg újra megkel.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Mielőtt a sütőbe tesszük, spricceljük le vízzel a kenyér, és a jénai tetejét is! 50-60 percen át süssük lefedve, amikor már szépen kezd pirossá válni, vegyük le óvatosan a jénai tetejét, és spricceljük le még egy kis vízzel a kenyerünket, majd fedő nélkül még kb. negyed óráig süssük.

Megosztásokat köszönöm

forrás: ketkes