Így süss házi kenyeret, ami 100x jobb lesz, mint a bolti!

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

A kenyér egyre drágább, így egyre többen kezdenek otthon kenyeret sütni. Nem ördöngösség, íme egy egyszerű recept, amely rendkívül finom, és imádja majd az egész család.

És persze azon túl, hogy olcsóbb, finomabb és mindig frisset készíthetünk, még egy érv mellette: garantáltan adalékanyagmentes!

Íme tehát, az alábbiakra lesz szükséged hozzá:

Három bögre fehérkenyérnek való lsit (BL 80 vagy BL 55);

0,5 t.k. szárított élesztő;

Másfél bögre víz;

Másfél t.k. só.

A lisztet, a sót és az élesztőt jól összekeverjük, majd a vizet is hozzáöntjük, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hagyjuk, hogy tizenkét órán át keljen, míg egy nokedli állagához hasonló tésztát nem kapunk (ne várjuk tőle, hogy tökéletesen gyúrható legyen!)

Ha megkelt, kifordítjuk a tálból, áthajtogatjuk, mindkét oldalát vastagon belisztezzük. Ezután ruhával letakarva ismét hagyjuk kelni minimum fél órán át (de akár két óráig is). Az a cél itt, hogy kellően lyukacsos legyen!

A sütőt kettőszázötven fokra elő kell melegíteni, és egyben felmelegíteni benne egy ovális tálat, ami alkalmas arra, hogy süssünk benne.

Pihentetjük a tésztát 30 percig, majd a meleg tálba helyezzük. Sütni harmincöt percig fedve kell, majd további negyedórán át fedés nélkül (Ha kisebb cipókra szedjük a tésztát, előbb megsül, akár fedés nélkül félóra alatt). Jó étvágyat kívánunk a finom, kész kenyérhez!

 

Megosztásokat köszönöm