Kisültek a fánkjaim

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
kb. 3-3,5 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs v. citrom reszelt héja
8 dkg olv. vaj

Elkészítés:

Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.

1 liter olajat melegítek kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal benyomom a közepüket. Egyszerre csak 3-4 darabot, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.

Szaggatóval kiszaggattam az összes tésztát, 10db-ot meghagytam kerek formában, a többit kisodortam és császárzsemle-formázással készült 6db. A leeső részeket, amik a szaggatásnál keletkeztek, összegyúrtam, kisodortam egy rúddá kb.10-12cm-es darabokra vágtam és a kezem élével bordákat nyomtam bele.

Pintérné Joó Éva receptje

Megosztásokat köszönöm