Körömpörkölt – ragacsosan

Oszd meg ismerőseiddel
 

Ez egy hatalmas kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen rajongunk érte.
 A körömpörkölt is azon fogások közé tartozik, amit sokan akár naponta megennének, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem szeretnek róla.
 Így a hideg beálltával azért jó néha előkapni…
Hozzávalók:
 2 kg köröm
 1 hátsó sertés csülök
 3 evőkanál zsír
 30-40 dkg vöröshagyma
 fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
 2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
 2 db zöldpaprika – ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
 3-4 evőkanál édes nemes paprika
 só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)
Elkészítés:
 A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni.
Feldaraboljuk őket.
 A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél – is – a későbbi ízletes tunkolás végett.
 Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan. Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.
 Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök – csülökcsonttal egyetemben.
 Tovább pirítjuk.
 Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk.
Megkavarjuk velük ismét.
 Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni.
 Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús.  Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk.
 Van, aki belefőzi a köretnek szánt – hasábra vágott krumplit – mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
 De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő – utolsó fél óra, és hasábozva – akkor a burgonya íze mennyei lesz…
Megosztásokat köszönöm