Köszvény – Okok, tünetek és életmód

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

A köszvény több szervet érintő betegség, amelyben a húgysav szintje a vérben megemelkedik, és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik.

A megnövekedett húgysavszint oka lehet a fokozott termelés, általában a megnövekedett citolízis következtében, például hematopoietikus daganatokban és más daganatokban. A köszvény oka lehet a csökkent vesekiválasztás, de vannak olyan szindrómák is, amelyekben az enzimrendszer hiányosságai miatt felhalmozódik a húgysav.

A húgysavkristályok az ízületekben és a vesékben, valamint a bőrben rakódnak le, ami magához vonzza a szervezet gyulladásban érintett immunsejtjeit, és gyulladásos választ hoz létre. Egy speciális formáció – tophi – alakult ki. Mik voltak az első tünetek? A betegség kezdete lehet nem specifikus, előfordulhat gyengeség, láz, hidegrázás vagy általános rossz közérzet.

A speciális tünetek közé tartozik a köszvény fellángolása, éjszakai fájdalom egy vagy több ízületben, és az érintett ízület vagy ízületek fájdalmassá válása, általában takaróval. A gyulladt ízület felett a bőr vörös, puha és meleg tapintású.

Leggyakoribb helye a nagylábujj alapízülete, de gyakori a boka-, csukló-, térd- és könyökízület is. Ritkán látható a gerincben és a csípőben.

Mik a krónikus betegségek tünetei?

Ha az ízületek krónikusan begyulladnak, deformálódhatnak, és idővel mozgáskorlátozások léphetnek fel. Hajlamos kövek képződésére a vesékben, a köszvény pedig akut és krónikus veseelégtelenséghez és vese magas vérnyomáshoz vezethet. Mik voltak az első tünetek? A betegség kezdete lehet nem specifikus, előfordulhat gyengeség, láz, hidegrázás vagy általános rossz közérzet.

A speciális tünetek közé tartozik a köszvény fellángolása, éjszakai fájdalom egy vagy több ízületben, és az érintett ízület vagy ízületek fájdalmassá válása, általában takaróval.

A gyulladt ízület felett a bőr vörös, puha és meleg tapintású. Leggyakoribb helye a nagylábujj alapízülete, de gyakori a boka-, csukló-, térd- és könyökízület is. Ritkán látható a gerincben és a csípőben.

Hogyan kell kezelni a köszvényt?

Egyes gyógyszerek kifejezetten görcsrohamok kezelésére használhatók, és néhányat nagyobb valószínűséggel használnak rohamok során. Ezek a gyógyszerek több támadási ponton hatnak, vannak, amelyek gátolják a húgysav képződését, vannak, amelyek fokozzák a vesén keresztüli kiválasztását, és vannak, amelyek csökkentik a gyulladást.

Hogyan lehet megelőzni a köszvényes rohamokat?

Fontos a fogyás, a speciális diéta betartása és az alacsony purintartalmú ételek fogyasztása. Naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk. Kerülje a gazdag ételeket (pl. vörös hús, belsőségek, bab, gomba, hal, spárga). Az alkohol absztinencia is javasolt.

Megosztásokat köszönöm