Mézbogyó. Találkoztál már ezzel a kevésbé ismert gyümölccsel?

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

Nagyon magas a C-vitamin tartalma, az antioxidáns hatása 3-szor erősebb mint az áfonyának vagy a szedernek.

Rendkivül jó gyulladáscsökkentő, fokozza a szervezet védekező képességét, jó hatással van a szív- és érrendszerre, az emésztésre.

A népi gyógyászat szinte a növény minden részét felhasználja gyógyításra.

Érdemes megismerkedni vele, mert rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.

1,5 m magasra növő bokor. Termése kék, mézédes kb. 2 cm-es bogyó.

Teljesen fagyálló, igénytelen; gyakorlatilag bármilyen talajon megél. Kiskertekben és edényben is tartható. Termése májusban érik be.

Ehető gyümölcse sok C- és sok B-vitamint, valamint antioxidánst (antociánt) tartalmaz. Japánban lekvárt, italt és fagylaltot is készítenek belőle. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik.

A népi gyógyászatban a növény csaknem minden részét használják. A gyümölcsöt szív- és érrendszeri betegségeknél, gyomorpanaszoknál, máj és epehólyag megbetegedésénél. A bogyók levét gombás betegségeknél, fekélyeknél, míg leveleinek és virágainak főzetét szem-, fül- és bőrbetegségeknél. Összezúzott leveleivel sebeket gyógyítanak. A kéregből készült főzetet a hagyományos tibeti orvoslásban fejfájás, reuma, ízületi gyulladás és hasfájás esetén alkalmazzák.

Tartása egyszerű; betegségek, kártevők nem támadják meg, nem igényes. Ha félárnyékos, nedves helyre kerül, akkor akár másfél méter magasra is megnőhet. Ezért használható sövényként is. Ebben is hasonlít az áfonyához, amely szintén eléggé igénytelen növény.

Gyümölcse hosszúkás, édes, maximum két centiméteres, méz illatú. Íze a málna és az áfonya keveréke. A bogyókat lehet nyersen fogyasztani (mi úgy tettük), készülhet belőle zselé, befőtt (annyi nem volt, hogy ezzel próbálkozzunk), aszalhatjuk is, és süteményekbe is tehetjük.

Megosztásokat köszönöm