Szobanövények, amik jót tesznek az egészségednek

Oszd meg ismerőseiddel
 

 

Filodendron

Jól ismert arról, hogy kiszűri a levegőből az olyan vegyi anyagokat, mint a xilol és a formaldehid. A kevésbé világos helyeket kedveli, és nem igényel sok törődést. Elfogyasztása gyerekekre és állatokra nézve mérgező.

Azálea

Azonkívül, hogy egy csodaszép színes virág, az azálea a vegyi anyagoktól is megtisztítja a levegőt. Rendszeresen permetezd vízzel, mert a párát kedveli.

Szobapáfrány

Nagyon jó természetes párásítónak tartják. Megtisztítja a levegőt, sikerrel harcol a formaldehid és hasonló méreganyagok ellen. Nagyon könnyű a gondozása, a közvetett napfényt kedveli és a folyamatosan nedves talajt.

Gerbera

A NASA nemrégiben a gerberát a legjobb növénynek kiáltotta ki a levegő benzoltól való megtisztításában és az éjszakai oxigéntermelésben. Akik álmatlanságban vagy alvási apnoéban szenvednek, azoknak is segíteni tud.

Broméliafélék

A levegőben lévő méreganyagok 90%-át magukba szívják, például a benzolt is. A napfényes, világos helyeket kedvelik.

Szobafikusz

Magasra tud nőni, de gondozása nem igényel sok munkát. Nagy levelei minden káros anyagot magukba szívnak a levegőből. Ezért ne felejtsd el rendszeresen portalanítani őket!

Hegyescsúcsú futóka

Nagyon jól eltávolítja a levegőből az olyan anyagokat, mint például a triklórmetil, melyek ragasztókban, festékekben, tisztítószerekben találhatók meg. A hegyescsúcsú futókát nagyon nehéz elpusztítani, ezért ideális növény, ha nem szeretnél sokat foglalkozni a gondozásával.

Aloe vera

Méltán híres gyógyhatásairól. Megnyugtatja és hidratálja az irritált bőrt, kezelhetjük vele az égési sérüléseket, a napégést, fagyást, pikkelysömört, herpeszt is.

Levendula

Virága bármilyen formában nagyon jó stresszoldó, de elűzi az álmatlanságot, a nyugtalanságot, az idegességet, feszültséget és a depressziót is.

Közönséges borostyán

A levegőt 90%-ban képes megtisztítani a penésztől, ezért nagy segítséget jelent allergiásoknak, asztmásoknak, megkönnyíti a légzést és javítja az alvást. A borostyánnal óvatosnak kell lenni, mert lenyelve mérgező gyerekek és állatok számára.

Rozmaring

A rozmaring leginkább fűszernövényként ismert, ami javítja a koncentrációt és a memóriát. Izomfájdalom ellen, immunerősítéshez és keringésjavításhoz is használják. Friss leveleivel finomakat főzhetsz.

Anyósnyelv

Kitűnő választás a hálószobába, mivel javítja a benti levegő minőségét. Mindenféle toxikus anyagot eltávolít a levegőből, így a formaldehidet, a triklór-etilént, a toluolt, a benzolt és a xilolt is. Hogy a levegő minősége érezhetően jobb legyen, egynél több anyósnyelvre lesz szükséged. De ez az egyik legigénytelenebb növény, nyugodtan teheted közvetlen napfényre is.

Vitorlavirág

A vitorlavirág dekorációnak sem utolsó, mert nyáron gyönyörű, fehér virágokat hoz. Azonban a szépségén túl más értéke is van. Profi módon távolítja el a levegőből a káros anyagokat, felszívja az ammóniát, a formaldehidet, a triklór-etilént, és jóval tisztábbá teszi a benti levegőt. Illata is van, de ha érzékeny vagy a virágporra, kerüld.

Zöldike

Nagyon hatékony a formaldehid, a szén-monoxid és más légszennyező anyagok ellen, melyek a papírtáskákkal, furnér lemezekkel, szintetikus textilekkel kerülnek az otthonunkba. Ha nem vagy egy megszállott kertész, a zöldike tökéletes választás lesz, hiszen nem igényel különösebb gondoskodást.

Jázmin

A jázminnak nagyon jó hatása van a mentális egészségre. Csökkenti a feszültséget, a kedélyhullámzásokat, javítja az alvás minőségét, nagyobb mennyiségben erősíti az immunrendszert és még a libidót is növeli.

Megosztásokat köszönöm